Novosti

Konferencija „Hrana nije otpad: Nauči više! Učini više!“

U organizaciji Grada Zagreba, Ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, dana 04.07.2023. održana je Konferencija „Hrana nije otpad: Nauči više! Učini više!“ u Zagrebačkom inovacijskom centru d.o.o. - ZICER, na Zagrebačkom Velesajmu.

S ciljem promicanja društvene odgovornosti Grad Zagreb je među prvim potpisnicima Dobrovoljnog sporazuma za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane „Zajedno protiv otpada od hrane“ (dalje: Dobrovoljni sporazum). Dobrovoljni sporazum su s nadležnim Ministarstvom poljoprivrede potpisale različite skupine dionika s namjerom da zajednički što više doprinesu ostvarenju cilja smanjenja otpada od hrane u Republici Hrvatskoj za 30 % do 2028. godine.

Cilj je konferencije bio okupiti 12 potpisnika s područja grada Zagreba te ostale zainteresirane za ovu temu i ostvariti zajedničku suradnju u svrhu sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane.

Na Konferenciji su nakon uvodnog govora Ane Pavičić Kaselj, pročelnice gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje te Zdravka Baraća, ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede, prezentacije održali Marija Batinić Sermek voditeljica Službe za kvalitetu hrane i informiranje o hrani Ministarstva poljoprivrede i Emil Tuk pomoćnik sektora za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo gradskog Ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.

Milanska tvrtka Bella Dentro je u koordinaciji s Talijanskim veleposlanstvom u Zagrebu prikazala video izlaganje o jednom inovativnom pristupu i pogledu na prave vrijednosti voća i povrća, pod nazivom - lijepa iznutra te je iznijela način na koji posluju. Također na konferenciji su prisustvovali predstavnici NZJZ „dr. Andrija Štampar“, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske poljoprivredne komore, Zagrebačkog maslinarskog instituta, Saveza pčelara udruge grada Zagreba, Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Nestlé Adriatica d.o.o., Grada Mladih, Tomislavova doma i TA Snježna kraljica, Zvijezde plus d.o.o., Caritasa zagrebačke nadbiskupije, Pučke kuhinje, Prijatelja životinja, Fortenova grupe, Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, Grada Velike Gorice te drugi zainteresirani dionici.

Sudionici su kroz tri panela na temelju stručnih i iscrpnih izlaganja te rasprava razmijenili znanja, praktična iskustva i ideje na koji način se može spriječiti i smanjiti nastajanje otpada od hrane.

 

Autor: Grad Zagreb