Novosti

Erasmus+ projekt ZeeWaste4EU: Generacija Z u borbi protiv otpada od hrane

Kako bi se mladima generacije Z približio problem otpada od hrane i potaknulo ih se na održivo ponašanje, Agronomski fakultet u Zagrebu je u razdoblju od studenoga 2021. do studenoga 2024. godine proveo Erasmus+ projekt ZeeWaste4EU

"Zero Food Waste Education of 'Z' Generation of European Citizens". Projekt je okupio pet partnerskih institucija iz različitih zemalja:

  • Hrvatska – Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, (koordinator projekta),
  • Estonija – Tallin University of Technology,
  • Italija – University of Salerno,
  • Rumunjska – University of Agriculture and Veterinary Medicine Bucharest,
  • Srbija – Institute of General and Physical Chemistry Beograd.

Tijekom projekta provedena je analiza postojećih praksi postupanja s otpadom od hrane i izrađen je pregled edukacijskih metoda na sveučilišnoj razini u partnerskim zemljama. Također, razvijeni su edukativni materijali poput dnevnika otpada od hrane, kvizova, anketa, video materijala i interaktivnih radionica. Glavni cilj bio je poticanje praktičnih rješenja za smanjenje otpada od hrane u Europi kroz izradu obrazovnih materijala na jezicima svih partnerskih zemalja.

Svi materijali i alati dostupni su na web stranici projekta: http://zeewaste4.eu

Rezultati projekta predstavljaju vrijedan doprinos podizanju svijesti i borbi protiv otpada od hrane. Smjernice koje su razvijene mogu biti korisne institucijama, organizacijama i pojedincima u daljnjim naporima za smanjenje otpada i stvaranje održivije budućnosti.

 Pozivamo sve zainteresirane da posjete web stranicu projekta kako bi saznali više o:

-        poveznicama između otpada od hrane i ciljeva održivog razvoja (SDG),

-        strateškom planu smanjenja otpada od hrane,

-        otpadu od hrane u urbanim sredinama,

-        pametnim rješenjima i inovativnim tehnologijama za održivo gospodarenje otpadom od hrane.

 Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, kao koordinator projekta, zahvaljuje svim partnerima i sudionicima na uspješnoj provedbi projekta te potiče građane na nastavak primjene stečenih znanja i alata u svakodnevnom životu.

 Nastavimo zajedno raditi za svijet s manje otpada od hrane i više brige za naš planet.

 

Autor: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet