Jedna šunka, ali bezbroj mogućnosti
Blagdanski ostaci ne moraju biti problem već mogu postati prilika. Ostatke šunke lako je uključiti u svakodnevne recepte. Nekoliko kriški može se narezati i ubaciti u omlet s matovilcem, proljetnu pitu s porilukom ili jednostavan, ali hranjiv croque madame sendvič.
Za one koji preferiraju lakše obroke, tu su razne salate sa šunkom i povrćem, poput one sa slanutkom i mrkvom, dok za konkretniji ručak odličan izbor mogu biti slana torta od palačinki, kruh punjen šunkom, jajima i sirom, ili juha s kukuruzom i krumpirom.
Ako imate i ostatke riže, možete pripremiti arancine, a kombinacijom povrća i mesa lako nastaju i popečci ili salate koje okupljaju sve ono što bi inače ostalo neiskorišteno poput salate s kupusom i bobom ili slanutkom i mrkvom.
Zamrzavanje kao pametna navika
Ukoliko znate da nećete uspjeti potrošiti sve u narednim danima, ostatke šunke možete zamrznuti. Narezanu na manje porcije, lako ju je pohraniti u posudice ili vrećice i koristiti po potrebi. Tako produžujete njezin vijek trajanja bez bacanja.
Odgovoran pristup hrani kao dio svakodnevice
U 2023. godini, Fortenova grupa je, zajedno sa svojim kompanijama Konzum, Zvijezda i PIK Vrbovec, potpisala dobrovoljni sporazum pod nazivom „Zajedno protiv otpada od hrane“, naglašavajući time zajedničku posvećenost odgovornom upravljanju resursima. U skladu s tim, PIK Vrbovec, kroz praktične savjete i jednostavne recepte, potiče navike koje svatko može usvojiti – bez kompliciranja, a s dugoročnim učinkom.
Smanjenje bacanja hrane ne traži drastične promjene – dovoljan je mali pomak u svakodnevnim navikama. Iskoristiti ono što već imamo, planirati unaprijed i kreativno pristupiti ostacima znači ne samo manje otpada, nego i više poštovanja prema hrani, trudu i resursima koji su uloženi u njezinu proizvodnju.
Autor: PIK Vrbovec