Novosti

Inspiracija za nova jela i manje otpada od hrane

Zabrinjavajuće količine hrane svakodnevno završavaju u otpadu. Ovaj problem ima brojne ekološke, ekonomske i etičke posljedice, a svatko od nas može doprinijeti njegovom rješavanju. U danima nakon blagdana hladnjaci su često puni ostataka blagdanskih delicija, a šunka je među namirnicama koje najčešće ostanu. Ako se na vrijeme ne iskoristi, lako završi u otpadu, iako je riječ o namirnici koja nudi brojne mogućnosti za daljnju pripremu. Upravo zato,  PIK Vrbovec na svom portalu Volim meso savjetuje potrošače kako ostatke šunke možemo pretvoriti u nove, ukusne obroke. To je i poruka koju PIK Vrbovec već godinama promiče kroz edukativne aktivnosti i sadržaj na portalu Volim meso. Svaka namirnica ima svoju vrijednost, a u većini slučajeva postoji jednostavan način kako je iskoristiti do kraja.

Jedna šunka, ali bezbroj mogućnosti

Blagdanski ostaci ne moraju biti problem već mogu postati prilika. Ostatke šunke lako je uključiti u svakodnevne recepte. Nekoliko kriški može se narezati i ubaciti u omlet s matovilcem, proljetnu pitu s porilukom ili jednostavan, ali hranjiv croque madame sendvič.

Za one koji preferiraju lakše obroke, tu su razne salate sa šunkom i povrćem, poput one sa slanutkom i mrkvom, dok za konkretniji ručak odličan izbor mogu biti slana torta od palačinki, kruh punjen šunkom, jajima i sirom, ili juha s kukuruzom i krumpirom.

Ako imate i ostatke riže, možete pripremiti arancine, a kombinacijom povrća i mesa lako nastaju i popečci ili salate koje okupljaju sve ono što bi inače ostalo neiskorišteno poput salate s kupusom i bobom ili slanutkom i mrkvom.

Zamrzavanje kao pametna navika

Ukoliko znate da nećete uspjeti potrošiti sve u narednim danima, ostatke šunke možete zamrznuti. Narezanu na manje porcije, lako ju je pohraniti u posudice ili vrećice i koristiti po potrebi. Tako produžujete njezin vijek trajanja bez bacanja.

Odgovoran pristup hrani kao dio svakodnevice

U 2023. godini, Fortenova grupa je, zajedno sa svojim kompanijama Konzum, Zvijezda i PIK Vrbovec, potpisala dobrovoljni sporazum pod nazivom „Zajedno protiv otpada od hrane“, naglašavajući time zajedničku posvećenost odgovornom upravljanju resursima. U skladu s tim, PIK Vrbovec, kroz praktične savjete i jednostavne recepte, potiče navike koje svatko može usvojiti – bez kompliciranja, a s dugoročnim učinkom.

Smanjenje bacanja hrane ne traži drastične promjene – dovoljan je mali pomak u svakodnevnim navikama. Iskoristiti ono što već imamo, planirati unaprijed i kreativno pristupiti ostacima znači ne samo manje otpada, nego i više poštovanja prema hrani, trudu i resursima koji su uloženi u njezinu proizvodnju.

Autor: PIK Vrbovec