Svatko od nas svojim ponašanjem i promjenom navika može utjecati na smanjenje prehrambenog otpada, a veliki je korak u to uključiti generacije koje dolaze – djecu osnovnoškolske dobi.
Provedba projekta trajala je od 26. studenog do 2. prosinca 2024. godine, a obuhvatila je učenike 7. i 8. razreda u deset osnovnih škola u Zagrebu: OŠ Središće, OŠ Ive Andrića, OŠ Borovje, OŠ Lovre pl. Matačića, OŠ kralja Tomislava, OŠ Julija Klovića, OŠ Dragutina Domjanića, OŠ bana Josipa Jelačića, OŠ Izidora Kršnjavoga i OŠ Petra Zrinskog.
Radionice su izvođene na način da se učenicima putem Power Point prezentacije u 15 slajdova ukratko prikazala problematika nastajanja i postupanja sa prehrambenim otpadom, kroz ukazivanje na važne podatke i činjenice. Osim prezentacije odrađene su i pokazne vježbe sa vrećicama, biorazgradivim i običnim, plastičnim, kao i vizualizacija količine novca koju bacimo u količini odbačene hrane. Tijekom prezentacije učenicima su postavljana pitanja koja su ih motivirala na praćenje radionice.
Učenici su također upoznati koliko hrane završi u otpadu u svijetu i Hrvatskoj, što od hrane najviše bacamo i koji su razlozi nastajanja prehrambenog otpada, koje su posljedice bacanja hrane, koliko energije, vode i ostalih resursa se potroši u proizvodnji hrane, koju onda bacimo.
Osim teorijskog dijela, učenicima je i na praktičan način prikazano kako u svakodnevnom životu i oni mogu biti aktivni sudionik u borbi protiv otpada od hrane; čuvanjem hrane, upotrebom ostataka hrane za nova jela, kako i gdje odlagati prehrambeni otpad, što se ne odlaže u prehrambeni otpad, te da kompostiranjem mogu uštedjeti novac i čuvati okoliš.
Evaluacijom rezultata anketnog upitnika, ispunjenog od strane učenika nakon interaktivne radionice, utvrđeno je da učenici koji su iz prigradskih naselja Grada Zagreba i samim time imaju i drugačiji stil života, pokazali su više znanja o prehrambenom otpadu i interesu za ovu temu, nego učenici koji žive u urbanim dijelovima grada.
Za pohvalu je što mali postotak, ispod 6%, učenika nije pokazao osnovnu informiranost i znanje na temu otpada od hrane i što je pokazana volja i interes za daljnje učenje.
Autor: Grad Zagreb