Novosti

Završni rad na Agronomskom fakultetu: "Stavovi studenata o otpadu od hrane"

Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranjen je završni rad studentice treće godine preddiplomskog studija Agrarne ekonomike. 

Cilj rada bio je istražiti stavove studenata prema otpadu od hrane, analizirati čimbenike koji utječu na njihovu percepciju i ponašanje vezano uz prehranu i otpad od hrane. Kroz individualne intervjue s deset studenata prikupljeni su podaci o sociodemografskim obilježjima ispitanika, njihovom ponašanju u kupnji i konzumaciji hrane, stavovima o otpadu od hrane te prijedlozima za smanjenje otpada.

Rezultati istraživanja pokazali su da studenti najčešće jedu kod kuće ili u studentskim menzama, a rjeđe hranu naručuju ili jedu u restoranima. Iako većina nije zadužena za nabavu hrane, kad kupuju, često biraju gotova jela ili ona koja se brzo pripremaju. Tijekom obroka, posebice ručka, često ne pojedu svu pripremljenu hranu, koju, ako ju ne iskoriste, bacaju u komunalni ili biootpad, dok studenti s kućnim ljubimcima ostatke hrane daju životinjama. Većina ispitanika procjenjuje da bacaju 5% do 15% hrane, najčešće povrće, voće, meso i ostatke obroka, a najčešći razlog za bacanje je višak hrane ili istek roka trajanja.

Polovica studenata smatra da je otpad od hrane veliki globalni problem, uzimajući u obzir negativan utjecaj na glad i okoliš. Mnogi vjeruju da smanjenjem otpada, posebno doniranjem zdravstveno ispravne hrane, možemo pomoći u borbi protiv globalne gladi. Studenti smatraju da su pojedinci najodgovorniji za smanjenje otpada, ali ističu i važnu ulogu vlade, supermarketa i restorana. Stavove studenata o prehrani i otpadu od hrane oblikuju obitelj, mediji i obrazovne institucije.

Studenti predlažu nekoliko mjera za smanjenje otpada od hrane, uključujući planiranje obroka, pravilno skladištenje hrane i praćenje roka trajanja. Također, podržavaju doniranje viška hrane, uz naglasak na zdravstvenu ispravnost. Mnogi studenti već 

prakticiraju planiranje obroka i iskorištavanje namirnica za pripremu više različitih  jela. Smatraju da bi edukacija o otpadu i načinima smanjenja njegovih količina trebala biti prioritet, te da bi mediji i obrazovne institucije trebale igrati ključnu ulogu u širenju svijesti i promicanju održivih praksi za smanjenje otpada u budućnosti.

Rad je dostupan na poveznici:

https://repozitorij.agr.unizg.hr/islandora/object/agr%3A4082

 

Autor: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet