Novosti

Dukatove donacije mliječnih proizvoda humanitarnim organizacijama

Još od 2015. godine fokus Dukatova donacijskog angažmana je program strateškog doniranja mlijeka i mliječnih proizvoda potrebitima. Tako već osam godina Dukat donira hranu udrugama i organizacijama koje skrbe o socijalno ugroženim građanima i koje su registrirane kao posrednici u lancu doniranja hrane pri Ministarstvu poljoprivrede. Od pokretanja programa sustavnih donacija hrane do konca 2021. godine, Dukat je donirao ukupno 1.605 tona mliječnih proizvoda čija prodajna vrijednost iznosi 22 milijuna kuna (bez PDV-a).

Donacije mliječnih proizvoda u 2021. godini

U 2021. godini Dukat  je donirao ukupno 187 tona svojih mliječnih proizvoda, od čega je najviše proizvoda isporučio u pučke kuhinje i humanitarne udruge, zatim u Caritas, socijalne samoposluge, podružnice Crvenoga križa te u domove za nezbrinutu djecu. Donirane proizvode u obliku gotovo milijun mliječnih obroka konzumiralo je 52 tisuće korisnika spomenutih udruga i ustanova, od kojih je 14 tisuća djece. Prodajna vrijednost donacija, koje su tijekom 2021. godine redovito isporučivane u ukupno 66 posredničkih organizacija, iznosila je 2,1 milijun kuna (bez PDV-a).

Unatoč otežanim okolnostima poslovanja zbog pandemije koronavirusa, kao i činjenici da primatelji donacija koji su prije izbijanja pandemije sami dolazili po donacije to od ožujka 2020. više nisu mogli zbog Dukatovih internih epidemioloških mjera, Dukatova logistika redovno je isporučivala svu doniranu robu na više od 60 lokacija diljem Hrvatske.

Donacijski proces u 2021. godini obilježio je i potres na Banovini. Tako je Dukat uz redovne donacije svojih proizvoda, a kao odgovor na novonastale potrebe u Sisačko-moslavačkoj županiji, uveo izvanredne donacije mlijeka i mliječnih proizvoda građanima pogođenima potresima koje su nastavljene i u 2022. godini. Ukupno je za tu namjenu lani donirano 16 tona mlijeka i mliječnih proizvoda prodajne vrijednosti 217 tisuća kuna (bez PDV-a).

Kako je riječ o mliječnim proizvodima s kratkim rokom trajanja, “mliječne” su donacije u Dukatu sustavan i svakodnevan posao. Od planiranja, preko operativne provedbe, isporuke i knjigovodstva, u poslu sudjeluje dvadesetak zaposlenika četiriju odjela: centralnog planiranja i prognoziranja, korporativnih komunikacija, logistike i računovodstva.

Doprinos Ciljevima održivog razvoja

Svojim programom strateškog doniranja hrane Dukat ne samo da utječe na kvalitetniju prehranu socijalno ugroženih skupina i unapređenje njihove kvalitete života, već daje svoj doprinos ostvarenju 2. i 3. Cilja održivog razvoja UN-a (2. Svijet bez gladi i 3. Zdravlje i blagostanje). Istovremeno, spomenutim donacijama Dukat smanjuje količinu bačenih proizvoda čime uz pozitivne socijalne i humanitarne učinke, projekt bilježi i pozitivne okolišne učinke čime Dukat doprinosi Globalnom podcilju 12.3. (12. Odgovorna potrošnja i proizvodnja).

Najveći donator hrane domaće prehrambene industrije

Dukatovu dugogodišnju posvećenost sustavnom doniranju hrane potrebitima prepoznali su i platforma Mreža hrane te europarlamentarka Biljana Borzan koji dodjeljuju priznanje „Najdonator“ od 2017. godine. Upravo je Dukat već četvrtu godinu zaredom ponosni vlasnik ovog priznanja, čime je potvrđena njegova uloga lidera u doniranju hrane među prehrambenim tvrtkama u Hrvatskoj. Zadnje priznanje “Najdonator” Dukatu je uručeno u prosincu 2021. godine za donatorske aktivnosti u godini prije. Dukat je s 373 tone donirane hrane vrijedne 4,9 milijuna kuna u 2020. godini zaslužio priznanje kao velika tvrtka s najvećom vrijednošću donirane hrane u odnosu na godišnji prihod u 2020. godini.

 

Autor: Dukat d.d.