Novosti

Izložba "Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!", 2021.

U povodu Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane, koji se obilježava 29. rujna svake godine, organiziran je tematski tjedan posvećen sprječavanju otpada od hrane.

S ciljem informiranja i educiranja potrošača o problemu otpada od hrane 29. rujna 2021. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održana je izložba učeničkih radova pod nazivom „Hrana nije otpad i ja mogu utjecati“. Izložbene radove su pripremili i prezentirali učenici odabranih srednjih škola, a posjetitelji su mogli saznati koliko se hrane baca, gdje sve nastaje otpad od hrane i kakve negativne utjecaje ima na okoliš i klimu te kako svaki potrošač može utjecati i smanjiti otpad od hrane u kućanstvu, kupovini i restoranu. Pored navedenog, posjetitelji su imali priliku degustirati jela pripremljena od viškova hrane, testirati svoje znanje iz područja okoliša i otpada od hrane te pogledati video radove na temu sprječavanja otpada od hrane.

Odabrano je pet srednjih škola koje su sudjelovale u pripremi Izložbe: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega i Srednja škola Bedekovčina.

U okviru organizacije Izložbe „Hrana nije otpad i ja mogu utjecati“ odabrani su najkreativniji recepti učenika srednjih škola obrazovnog programa kuhar/slastičar i njihovih mentora za pripremu jela od viškova hrane te je objavljena knjižica recepata „Skuhat ću, neću baciti“. U knjižici recepata nalaze se inovativni i zanimljivi recepti, ali i nekoliko korisnih savjeta kako iskoristi viškove hrane i na taj način pridonijeti smanjenju otpada od hrane i zaštiti okoliša te uštedjeti novac.

Učenici dviju srednjih škola, Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška i Poljoprivredno prehrambene škole Požega osim što su pripremili izložbene radove na zadanu temu sekcije, pripremili su i video radove na temu sprječavanja otpada od hrane, koji se mogu pogledati u nastavku.

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška: video 1

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška; video 2

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška; video 3

Poljopivredno-prehrambena škola Požega; video