Novosti

Izložba "Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!" 2022.

Ministarstvo poljoprivrede je i ove godine, povodom Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane, po drugi put 29.9.2022., organiziralo Izložbu „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“

U okviru provedbe Mjere 4. Plana sprječavanja i smanjenja otpada od hrane RH 2019.-2022. koja se odnosi na podizanje svijesti i informiranosti potrošača o sprečavanju i smanjenju otpada od hrane, a povodom Svjetskog danom osviještenosti o otpadu od hrane, koji se obilježava 29. rujna svake godine, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske provelo je nekoliko aktivnosti. 

U četvrtak 29. rujna 2022. na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici održana je izložba pod nazivom „Hrana nije otpad i ja mogu utjecati“, s ciljem razmjene znanja, informacija i iskustva na temu sprječavanja gubitaka i otpada od hrane. Izložbene radove su pripremili učenici srednjih škola, a posjetitelji su mogli saznati koliko se hrane baca, gdje sve nastaje otpad od hrane i kakve sve negativne utjecaje ima na okoliš i klimu, kao i to kako svaki potrošač može utjecati i smanjiti otpad od hrane u kućanstvu, kupovini i restoranu. Pored navedenog, posjetitelji su imali priliku degustirati jela pripremljena od viškova hrane, testirati svoje znanje iz područja okoliša i otpada od hrane te pogledati video radove na temu sprječavanja otpada od hrane.

Odabrano je sedam srednjih škola koje su sudjelovale u pripremi Izložbe: Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Zagreb, Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek, Industrijsko-obrtnička škola, Nova Gradiška, Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Đakovo, Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen, Obrtnička i tehnička škola Ogulin, Srednja škola Topusko.

Kampanja je provedena u okviru provedbe mjere unaprjeđenja sustava doniranja hrane u okviru Nacionalnog plana za opravak i otpornost RH 2021-2026, a financirana je sredstvima EU.

 

next-generation-EU