Novosti

Obilježavanje tjedna sprječavanja otpada od hrane, 2021.

Budući da prema brojnim istraživanjima najveće količine otpada od hrane nastaju u kućanstvima, važno je aktivnosti usmjeriti na informiranje i podizanje svijesti potrošača o ovom problemu. Kroz informativno-edukativne kampanje potrebno je potrošače potaknuti na promjene razmišljanja, ponašanja i usvajanje novih navika po pitanju odnosa prema hrani, ali i ukazivati da je hrana dragocjena jer je za njezinu proizvodnju utrošeno puno važnih prirodnih i gospodarskih resursa, koji bacanjem hrane postaju nepovratno izgubljeni te da je bacanje hrane financijski gubitak.

U povodu Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane, koji se obilježava 29. rujna svake godine, organiziran je tematski tjedan posvećen sprječavanju otpada od hrane. S ciljem informiranja i educiranja potrošača o problemu otpada od hrane 29. rujna 2021. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održana je izložba učeničkih radova pod nazivom „Hrana nije otpad i ja mogu utjecati“. Izložbene radove su pripremili i prezentirali učenici odabranih srednjih škola, a posjetitelji su mogli saznati koliko se hrane baca, gdje sve nastaje otpad od hrane i kakve negativne utjecaje ima na okoliš i klimu te kako svaki potrošač može utjecati i smanjiti otpad od hrane u kućanstvu, kupovini i restoranu. Pored navedenog, posjetitelji su imali priliku degustirati jela pripremljena od viškova hrane, testirati svoje znanje iz područja okoliša i otpada od hrane te pogledati video radove na temu sprječavanja otpada od hrane.

U okviru organizacije Izložbe „Hrana nije otpad i ja mogu utjecati“ odabrani su najkreativniji recepti učenika srednjih škola obrazovnog programa kuhar/slastičar i njihovih mentora za pripremu jela od viškova hrane te je objavljena knjižica recepata „Skuhat ću, neću baciti“. U knjižici recepata se nalaze inovativni i zanimljivi recepti ali i nekoliko korisnih savjeta kako iskoristi viškove hrane i na taj način pridonijeti smanjenju otpada od hrane i zaštiti okoliša te uštedjeti novac.

Istog dana, 29. rujna 2021. godine, s ciljem edukacije i osviještenosti na temu gubitaka i otpada od hrane, ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi učenicima prvih razreda podijelila tematske slikovnice, nakon čega je održana edukativna radionica „Hrana je dragocjena, nije za smeće“.

Tematska slikovnica „Kako su Dora i Mario spasili hranu“ je distribuirana učenicima prvih razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Tematski tjedan posvećen sprječavanju otpada od hrane završio je 5. listopada, kada je održan stručni skup pod nazivom „Hrana nije otpad, zajedno do cilja“. Ovaj stručni skup okupio je predstavnike tijela javne vlasti, tijela lokalne i regionalne uprave, subjekata u poslovanju s hranom, posrednike u sustavu doniranja hrane, akademsku i znanstvenu zajednicu te predstavnike civilnog društva s ciljem razmjene znanja, informacija i iskustava na temu sprječavanja otpada od hrane. Na stručnom skupu, kao sudionici okruglog stola na temu osnivanja banke hrane u Republici Hrvatskoj, sudjelovali su i međunarodni predstavnici, glavna tajnica Europske federacije banaka hrane (FEBA) gđa Angela Frigo i glavni tajnik Fondazione Banco Alimentare Onlus g. Marco Lucchini.