Novosti

Radionica za poboljšanje kapaciteta Gradske uprave Grada Zagreba na temu smanjenja otpada od hrane kod kuće i na radnom mjestu

U okviru projekta Food Wave, 20. prosinca 2023. godine u OAZA Joyful Place dvorani u Radićevoj 9 u Zagrebu, održana je Radionica poboljšanja kapaciteta Gradske uprave, kojoj je cilj bio educirati djelatnike Gradske uprave Grada Zagreba o temama smanjivanja i sprječavanja otpada od hrane u kućanstvima i na radnim mjestima.

Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Change je projekt za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR). Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Ova radionica bila je jedna od aktivnosti u sklopu navedenog projekta, a sudjelovalo je dvadesetak djelatnika Gradske uprave.

Kroz ukupno četiri predavanja i interaktivnu radionicu izrade brzih i pravilno izbalansiranih jela djelatnici Gradske uprave su se educirali kako:

  • se hraniti nutritivno bogatijim obrocima kroz razumijevanje što uravnotežena prehrana obuhvaća
  • planirati jelovnik, kupnju i kuhanje ručkova na tjednoj bazi za vlastito kućanstvo
  • pravilno organizirati smočnicu i skladištiti namirnice po FIFO (First-In-First-Out) metodi
  • kontrolirati kvarljivost namirnica i iskoristiti namirnice do maksimuma radi smanjenja stvaranja otpada
  • sigurno pohraniti i koristiti gotova jela
  • slagati zdrave obroke za ponijeti na radno mjesto
  • smanjiti otpad kroz razne metode organizacije, planiranja i iskorištavanja namirnica

Stručni predavači za navedene teme bili su Ivor Madžar, mag. educ. phys. et inf., nutricionist, plant-based kuhar i instruktor kuhanja, marketing menadžer za plant-based industriju i Mile Drača, mag. ing. silv., “O.A.ZA.-Održiva Alternativa ZAjednica” - voditelj odjela zaštite prirode i okoliša. 

Mile Drača je u svojim izlaganjima obradio temu gospodarenja hranom, uz naglasak na važnost lokalne i sezonske hrane te sa sudionicima podijelio svoje bogato iskustvo o biljkama, kako bi im ukazao na najbolje namirnice za svaku sezonu. Veliki fokus je stavljen na stvaranje otpada te je objašnjena razlika između životinjskih i biljnih namirnica, kako se svaka može maksimalno iskoristiti te što činiti s dijelovima koje je teže iskoristiti. Jedan od glavnih ciljeva svih predavanja je bio motivirati i inspirirati sudionike da djeluju preventivno, odnosno da smanjenje otpada krene već od pomnog planiranja kupovine i organizacije skladišta. Gospodin Drača je na kraju predavanja na primjeru 3 namirnice - cvjetače, mrkve i naranče, pokazao i objasnio na koje sve načine se može iskoristiti svaki dio tih namirnica - bilo za hranu, sredstva za čišćenje  ili kompost.

Ivor Madžar je sudionike, između ostaloga, uveo detaljnije u organizaciju skladištenja i kuhanja. Kao bivši kuhar i instruktor kuhanja, gospodin Madžar je radio u profesionalnim kuhinjama te je objasnio kako se profesionalni pristup lako može primijeniti i u domaćinstvima. Upravo profesionalne prakse i mentalitet oko organizacije, skladištenja, pravilnog čuvanja, etiketiranja i korištenja namirnica i jela može dovesti ne samo do smanjenja otpada, već i do uštede novaca, a najvažnije - ono omogućuje kreiranje nutritivno cjelovitih, kvalitetnih i ukusnih obroka u vrlo malo vremena. Gospodin Madžar je objasnio načine na koje se smočnica može organizirati za lakšu dostupnost namirnica, ali i za lakše praćenje datuma isteka roka trajanja. FIFO metoda prema kojoj se prvo koriste namirnice koje prve uđu u smočnicu, predstavlja profesionalni način rada koji se lako može primijeniti u svakom kućanstvu, a koji osigurava efikasno korištenje namirnica.

Autor: Grad Zagreb