Novosti

Slikovnice za male i knjižice recepata za velike Đakovčane

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, đakovačkim su se komunalcima na Danu Univerzalovih otvorenih vrata gastronomskom eko-radionicom pridružili budući kuhari

Edukativnom slikovnicom „Kako su Dora i Mario spasili hranu“ i knjižicom recepata za pripremu jela od viškova hrane „Skuhat ću, neću baciti!“ đakovački je komunalac obradovao male i velike posjetitelje Dana Univerzalovih otvorenih vrata. Interaktivni je događaj ovo trgovačko društvo organiziralo 21. listopada u povodu svoje 60. obljetnice u službi čistoće i higijene javnog prostora.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, za izdvojenu je temu prezentacije Univerzalova poslovanja izabran biootpad, zbog čega su se komunalcima gastronomskom eko-radionicom pridružili učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata. Pripremom ukusnih voćnih kuglica budući su kuhari praktičnim primjerom pokazali kako se jednostavno i lako mogu iskoristiti nutritivni ostaci koji u nedostatku vremena i kreativnosti najčešće završavaju odbačeni u kuhinjskom biootpadu. Gosti su kušali kolač i ocijenili ga finim desertom, a dobivene savjete o smanjenju rasipanja hrane, čime utječemo i na zaštitu okoliša, vrlo korisnima.

Da je odvajanje biootpada prihvaćeno kao izraz ekološke svijesti i doprinos održivosti sustava gospodarenja otpadom, potvrđuju Univerzalovi podaci; od 8.500 aktivnih korisnika na području Grada Đakova, polovica korisnika kuhinjski i vrtni otpad kompostira u vlastitom vrtu, dok druga polovica kućanstva biootpad odlaže u smeđe posude koje Univerzal prazni svakog tjedna, a biootpad se potom koristi kao sirovina za proizvodnju kvalitetnog komposta.

S osmijehom na licu, đakovački su osnovci prepuni dojmova iz Univerzala ponijeli slikovnice, minijaturne kantice i drveni školski pribor, dok su u komunalcu zaključili da će ovakav tematski dan organizirati i nagodinu kako bi se još više otvorili javnosti.