Sprječavanje otpada od hrane

Smjernice i upute za sprječavanje otpada od hrane

Što možemo činiti u svakodnevnom životu kako bi ograničili i smanjili rasipanje hrane?

Savjeti koji će nam svima pomoći kako bi smanjili rasipanje hrane, kako bi uštedili novac i zaštitili okoliš

Planirajte kupnju

Isplanirajte obroke za cijeli tjedan. Provjerite namirnice u hladnjaku i na policama, tek onda napravite popis preostalih potrebnih namirnica. Popis ponesite sa sobom i ne kupujte kada ste gladni jer ćete u tom slučaju kupiti više nego što vam je potrebno. Kupujte voće i povrće koje nije unaprijed pakirano tako da možete kupiti upravo onoliko koliko vam je potrebno

Provjerite datume

Ako određene namirnice s kratkim rokom trajanja ne namjeravate pojesti odmah, radije potražite one s dužim rokom trajanja ili ih jednostavno ku­pite kada vam budu potrebne. Vodite računa o značenju datuma na oznakama: „upotrijebiti do” znači da je hrana (npr. meso ili riba) sigurna za konzumiranje do navedenog datuma, dok „najbolje upotrijebiti do” označava datum do kojeg proizvod zadržava očekivanu kvalitetu. Prehrambeni proiz­vodi sigurni su za uporabu i nakon datuma nave­denog na oznaci „najbolje upotrijebiti do”.

Vodite računa o svojem proračunu

Rasipanje hrane znači rasi­panje novca.

Rasipanje hrane znači rasipanje novca.

Provjerite brtve i temperaturu hladnjaka. Da bi hrana dugo ostala svježa, treba je pohraniti na temperaturi od 1 do 5 °C

Pohranjivanje

Pohranjujte hranu u skladu s uputama navedenima na pakiranju

Rotirajte

Novokupljene namirnice rasporedite u stražnji dio hladnjaka ili polica, a proizvode koji su tamo već neko vrijeme prebacite sprijeda. Tako se smanjuje mogućnost da ćete u pretincima za čuvanje hrane naići na pljesnive proizvode.

Poslužujte manje količine hrane

Poslužujte manje količine hrane pri čemu se podrazumijeva da svatko može uzeti dodatnu porciju.

Iskoristite ostatke hrane

Umjesto da ostatke hrane bacite u smeće, sljedećeg dana iskoristite ih za ručak ili večeru ili ih zamrznite. Od omekšalog voća možete napraviti voćne sokove ili pite, a manje svježe povrće možete upotrijebiti za pripremu juhe.

Zamrznite

Ako vam je dovoljna manja količina kruha, ostatak zamrznite te potrebnu količinu izvadite nekoliko sati prije obroka. Isto tako, zamrznite višak kuhane hrane i tako si osigu­rajte gotov obrok na dane kada ste preumorni za kuhanje.

Pretvorite ostatke u gnjojivo

Budući da bacanje hrane nije uvijek moguće izbjeći, zašto ostatke voća i povrća ne biste stavljali u jednu posudu? Tako ćete nakon nekoliko mjeseci imati bogat i dragocjen kom­post za svoje biljke. Za ostatke kuhane hrane primjeren je kuhinjski komposter. Dovoljno je napuniti ga ostatcima, dodati sloj posebnih mikroba i ostaviti da fermentira. Tako dobiven kompost iskoristiv je za sobno ili vrtno bilje.

Dokumenti
Podijeli znanje

Podijeli znanje

Pošaljite nam primjere vaših aktivnosti i iskustva za spriječavanje i smanjenje otpada od hrane

Datumi na pakiranjima hrane: „najbolje upotrijebiti do” i „upotrijebiti do”

Pravilno protumačite datume na pakiranjima hrane kako biste spriječili rasipanje hrane i uštedjeli novac

„Upotrijebiti do” označava datum do kojeg se hrana može sigurno konzumirati

Ne konzumirajte hranu nakon isteka datuma na oznaci „upotrijebiti do”

Datumi na oznakama „upotrijebiti do” nalaze se na lako pokvarljivoj hrani kao što je svježa riba, svježe mljeveno meso itd.

Pohranite hranu u skladu s uputama kao što su: „čuvati u hladnjaku” ili „čuvati na temperaturi od 2 do 4°C”. U suprotnom, hrana će se brže pokvariti i možete se izložiti riziku trovanja hranom.

Ako kod kuće odmah nakon kupnje na ispravan način zamrznete hranu, možete produljiti njezin rok upotrebe koji premašuje datum na oznaci „upotrijebiti do”.

Međutim, obavezno slijedite upute na pakiranju kao što su: „zamrznuti do datuma na oznaci upotrijebiti do”, „pripremiti zamrznuto” ili „prije upotrebe potpuno odmrznuti i upotrijebiti unutar 24 sata“.

Kada se hrana na kojoj se nalazi oznaka „upotrijebiti do” otvori, potrebno je slijediti navedene upute za pohranu i upotrebu kao npr. „potrošiti u roku od tri dana nakon otvaranja”, imajući pritom na umu da bi se hrana trebala konzumirati prije isteka datuma na oznaci „upotrijebiti do”.

Knjižica recepata za pripremu jela od viškova hrane

U okviru obilježavanja tjedna sprječavanja otpada od hrane Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je manifestaciju „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“, kao izložbu kreativnog stvaralaštva učenika srednjih škola na zadanu temu vezano uz problematiku otpada od hrane.

Cilj Izložbe je bio kroz učeničke radove informirati i educirati posjetitelje o problemu otpada od hrane.

Budući da je jedna od sekcija Izložbe „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“ uključivala i pripremanje obroka od viškova hrane koja bi inače završila na otpadu, u okviru organizacije izložbe i prijava srednjih škola na Javni poziv srednjim školama za sudjelovanje u Izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“, odabrani su najkreativniji recepti učenika srednjih škola obrazovnog programa kuhar/slastičar za pripremu jela od viškova hrane, koji se nalaze u ovoj knjižici recepata i mogu se primijeniti u svakom kućanstvu.

Preuzmi knjižicu