Novosti

Iskoristivost otpada od ostataka borovnica i grožđa u proizvodnji pametnih indikatora za sigurna pakiranja hrane

Usporedba zaštitnog i antioksidacijskog kapaciteta dvaju biofilmova dobivenih iz revaloriziranih voćnih komina borovnice i pokožice crvenog grožđa

Tijekom posljednjeg desetljeća snažan je naglasak stavljen na važnost sigurnosti hrane i istovremeno očuvanja izvornosti proizvedenih prehrambenih proizvoda. Štoviše, postoji više od potrebe za očuvanjem prirodnih resursa i smanjenjem plastičnih ambalažnih materijala zamjenom ekološki prihvatljivijim alternativama. Čini se da je idealno rješenje neka vrsta materijala izrađena od polimera prirodnog podrijetla koji ne zagađuju okoliš, a istovremeno ne konkurira prehrambenim resursima.

Danas u svijetu postoji ogroman nerazmjer između distribucije hrane, što znači da se  ogromne količine zdravstveno ispravne hrane svakodnevno baca. Posebnu kategoriju odbačene hrane čine ostaci voća i povrća koji su bogati vrijednim bioaktivnim spojevima koji se mogu koristiti za proizvodnju aktivnih filmova i pametnih indikatora koji ukazuju na sigurnost pakirane hrane.

Cilj ovog istraživanja bio je razviti nove materijale za pakiranje hrane prema ekološki prihvatljivom konceptu. Sukladno navedenom, korišteni su kitozan i karboksimetil celuloza kao polimeri za izradu jestivih filmova, a iskorišten otpad od ostataka borovnice i crvenog grožđa kao izvor sastojaka bogatih antioksidansima.

Više informacija može se naći u izvornom znanstvenom radu:

Kurek, M., Hlupić, L., Elez Garofulić, I., Descours, E., Ščetar, M., Galić, K.  Comparison of protective supports and antioxidative capacity of two biobased films with revalorised fruit pomaces extracted from blueberry and red grape skin. Food Packaging and Shelf Life 20, 2019, 100315.

Link: https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2019.100315 

 

Autor: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu