Novosti

Projekt FunTomP - Funkcionalizirani proizvodi od rajčice (FunTomP)

PARTNERSTVO ZA ISTRAŽIVANJE I INOVACIJE NA MEDITERANSKOM PODRUČJU (PRIMA) - Functionalized Tomato Products (FunTomP)

U okviru HORIZON-a financiranog Okvirnim programom EU-a za istraživanja i inovacije (HORIZON 2020) provodi se projekt Functionalized Tomato Products (FunTomP).

Cilj Partnerstva za istraživanje i inovacije na području Mediterana (PRIMA) je proizvesti i inovirati prijeko potrebna rješenja za održivije upravljanje vodnim i poljoprivredno-prehrambenim sustavom u mediteranskom bazenu. U ovom cilju, FunTomP revalorizira tradicionalnu mediteransku hranu uzimajući u obzir globalne prehrambene trendove i korištenjem novih tehnologija obrade hrane (mikovalna obrada - MW, obrada visokim tlakom - HP i obrada ultrazvukom visoke snage - HPU). Rezultat projekta FunTomP je redizajn proizvoda od rajčice upotrebom biljnih proteina i maslinovog praha. Također, svrha je smanjenje i iskorištavanje nusproizvoda iz proizvodnje rajčica (kore, lišća itd.) te šećerne repe (lišća).


Prehrambeno-biotehnološki fakultet je voditelj radnog paketa 6 Proizvodnja i karakterizacija bioaktivnih tvari iz kožice rajčice i lišća šećerne repe.
Voditelj paketa je prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak.

Functionalized Tomato Products (Fun TomP)

 

Autor: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu